وظایف و برنامههای سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان، رصد توسعه استان است و این سازمان ماموریتهای متنوع و زیادی دارد که در این بین نظام بودجهریزی و برنامهریزی استان در سازمان شکل میگیرد. برای بررسی وضعیت شاخصهای اقتصادی استان زنجان، بازار گفتوگویی با رامین میرزایی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان داشته است:
در حوزه برنامهریزی چه شاخصهایی را مد نظر قرار میدهید؟
مساحت این استان ۲۱ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع است و ۱.۳۴ درصد مساحت کشور را دارد، همچنین هشت شهرستان، ۱۹ بخش، ۲۱ شهر و ۹۵۵ روستای دارای سکنه و ۲۵۹ روستای خالی سکنه در استان وجود دارد. این استان ۳۲۲ هزار خانوار دارد و امسال جمعیت استان زنجان به یک میلیون و ۱۰۷ هزار نفر خواهد رسید که ۷۰ درصد جمعیت شهری و ۳۰ درصد جمعیت استان روستایی بوده است. استان زنجان در شاخصهای اقتصادی، ارزش ریالی ارزشافزوده کالا و خدمات تولید شده در سال ۹۵ رتبه ۲۳ را در اختیار داشت و این آمار حجم اقتصادی را نشان می دهد و در بخش کشاورزی نیز رتبه ۲۱ را دارد. استان زنجان در شاخصهای اقتصادی، ارزش ریالی ارزشافزوده کالا و خدمات تولید شده در سال ۹۵ رتبه ۲۳ را در اختیار داشت و این آمار حجم اقتصادی را نشان می دهد و در بخش کشاورزی نیز رتبه ۲۱ را دارد. همچنین استان زنجان در بخش صنعتی رتبه ۲۰ و بخش خدمات رتبه ۲۵ را دارد، درآمد ناخالص داخلی استان با احتساب درآمد نفتی رتبه ۱۶ و بدون نفت رتبه ۱۲ را داریم.
وضعیت اقتصادی استان زنجان از میانگین کشوری بالاتر بوده و به لحاظ درصد شاغلان کشاورزی، زنجان در رتبه سوم کشوری است و این در حالی است که فقط دو درصد اراضی کشور در این استان واقع شده است.
وضعیت اشتغال و مشارکت اقتصادی مردم استان زنجان چگونه است؟
رتبه صنعتی استان ۱۴ بوده و در صنعت سرب و روی، برق، آی.تی و موادشوینده و ضدعفونی کننده این استان دارای نیروی ماهر و متخصص است. بر اساس آخرین آمار، طرح نیروی کار آخرین سال ۹۸ نرخ مشارکت اقتصادی ۱۰ سال و بیشتر رتبه اول کشور است. علاوه بر این، نرخ تورم استان زنجان 23/3 درصد بوده و این نرخ در کشور 25/1درصد است. نرخ بیکاری استان در رنج سنی ۱۰ سال بالا در سطح کشور رتبه سوم کشوری است و کمترین میزان نرخ بیکاری را داریم و ۱۵ تا ۲۴ سال هم رتبه اول کشور را داریم و کمترین بیکاری در کشور را داریم. در ماه ششم سال جهش تولید قرار داریم و اقدامات و برنامهریزیهایی در این زمینه انجام شده است که در همین راستا به دستور استاندار زنجان، دبیرخانه کارگروه ذیل اقتصاد مقاومتی در استان تشکیل شده و ۶۵ پروژه به مرکز ارسال شد که تنها ۲۷ پروژه جهش برای استان مورد موافقت قرار گرفت.
۱۲ پروژه صنعتی، چهار پروژه بخش کشاورزی، یک پروژه دانشبنیان، هفت پروژه گردشگری و دو پروژه نیز در بخش زیربنایی و زیرساختها داریم و یک پروژه محرومیت زدایی است. با بهرهبرداری طرحهای بخش صنعت در استان، ۶۷۹۲ فرصت شغلی با سرمایهگذاری ۹۳۸ میلیارد تومان ایجاد میشود و از محل اعتبارات ملی، استانی و تملک دارایی و سرمایه ای خواهد بود.
وضعیت اعتبارات جاری استان زنجان چگونه است؟
اعتبارات هزینه یا جاری استان در سال گذشته حدود ۲۴۶ میلیارد تومان بود که استان در این زمینه رتبه ۲۸ را در اختیار داشت و این در حالی است که امسال با ۲۷۷ میلیارد تومان، رتبه ۲۶ کشور از آن استان زنجان شده است. اعتبارات تملک سرمایهای و عمرانی، میزان این اعتبارات ۴۶۳ میلیارد تومان است و درآمد استانی در سال گذشته به میزان هزار و ۲۲۶ میلیارد تومان، رتبه ۱۷ را به دست آوردیم
در بخش اعتبارات تملک سرمایهای و عمرانی، میزان این اعتبارات ۴۶۳ میلیارد تومان است و درآمد استانی در سال گذشته به میزان هزار و ۲۲۶ میلیارد تومان، رتبه ۱۷ را به دست آوردیم و همچنین در خصوص تملک دارایی و سرمایه ای با ۲۱۵۶ میلیارد تومان، رتبه ۱۵ را در اختیار داریم.
سیاست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان در خصوص پروژههای نیمه تمام چیست؟
از سال ۹۶ تا به امروز پروژه جدید تعریف نشده است؛ چرا که در سال۹۶ تعداد پروژههای نیمه تمام در استان حدود هزار و۲۶۴ مورد بود که این مهم در سال۹۷ به هزار و ۳۶ مورد رسیده، در سال گذشته ۹۷۳ مورد شده و امسال به ۵۰۰ پروژه نیمه تمام رسیده است. جلوی احداث پروژههای جدید را گرفتیم . در سال ۹۶ حدود ۴۵۶ پروژه احداثی داشتیم که این میزان در سال ۹۷ به ۳۵۵ مورد، سال گذشته به ۳۲۵ و امسال به ۲۵۰ مورد رسیده است. امسال همه پروژهها در اولویت اجرا بوده و با اجرای این طرحها تحول عظیمی در استان رخ میدهد.
سازمان درباره استارتآپها وارد کار شده است؟
ضرورت حمایت از استارتآپها و کارآفرینی در استان مورد توجه بوده و توسعه کارآفرینی برای ایجاد اشتغال جوانان مهم است. همچنین ایجاد زیستبوم کارآفرینی و استارتاپها برای رسیدن به اشتغال پایدار بسیار مهم است و معتقدیم استارتاپها، شرکتهای جوان و نوپا بوده که با ایدهای نو آغاز به کار کرده و در مسیر توسعه و در آمدزایی راهحلهای جدیدی مطرح میکنند. علاوه بر این، استارتاپها در بخشهای مختلف در بازار مشغول به کار هستند که استفاده از این ظرفیت در استان میتواند باعث کاهش نرخ بیکاری شود.