اسداله قربان زاده- لحظه های گذر عمر او با ورزش بوده است. این بانو در شرایطی قدم در گود ورزش گذاشت که خبری از امکانات امروزی نبود و رشته های ورزشی چندان بین بانوان شکل نگرفته بود.
دوست داشت بانوان این دیار برای سلامتی و شادابی و کسب عناوین قهرمانی در میادین مختلف ورزش کنند تا اینکه بعد از سال ها با تدبیر او رشته های متنوع در زنجان پاگرفت و استقبال از آنها چشمپگیر شد.
امروز تمامی مربیان و داوران رشته های ورزشی در بخش بانوان به نوعی شاگرد او هستند. این شماره سیده مقبوله موسوی، چهره نام آشنای ورزش استان زنجان از روزگار گذشته و حال خود در ورزش و زندگی برایمان می گوید:
موسوی ورزش را از12 سالگی با ورود به دبیرستان «آذرم» شروع کرد و چون در خانواده ورزشی متولد شده بود، از همان اول دبیرستان در مسابقات داخلی و برون شهری در تنیس روی میز شرکت می کرد.
او با یادی از دوران ورزشی خود در مدارس می گوید: در مدارس آن زمان امکانات محدود بود و تنها یک میز پینگ پنگ آن هم در آشپزخانه ساختمان و حتی در یک قسمت تنور هم وجود داشت و گاهی اوقات از ترس معلم داخل آن قایم می شدیم، تمرین می کردم.
موسوی کم سن و سالترین بازیکنان تیم شهرش در مسابقه دوستانه با تیم شهرستان قزوین بود که تجربه ای نو برای او رقم خورد.
تجربه های نو
فعالیت ورزشی موسوی محدود به یک رشته ورزشی نبود و دنبال تجربه های نو در رشته های مختلف بود. رشته تخصصی او پینگ پنگ، والیبال و دوومیدانی است و مدرک مربیگری در دوومیدانی و والیبال دارد.
این پیشکسوت ورزش می افزاید: در دوره دبیرستان در والیبال هم فعالیت ام را شروع کردم آن هم در زمینی که خانه مسکونی بود و داخل حیاط حوض بزرگی بود.
حضور در رقابت ها
سال چهارم دبیرستان درتعطیلات نوروز به همراه تیم والیبال در مسابقات لنگرود شرکت کرد. او با یادی از آن دوران اظهار می کند: در رشته والیبال و پینگ پنگ مسابقه دوستانه ای به صورت رفت و برگشت انجام دادیم که سرپرست تیم زنجان خانم ایران معصومی از فرهنگیان علاقمند به ورزش و رئیس وقت دبیرستان آذرم بود، شرکت کردیم.
سال 45 بود که موسوی در آزمون ورودی دانشسرای عالی ورزش پذیرفته شد اما به دلیل اعتقادات خاص مذهبی خانواده او از ادامه تحصیل در آنجا بازماند. اما بعد از اینکه مدرک فوق دیپلم را گرفت در مدرسه عالی ورزش ادامه تحصیل داد. پدر موسوی رئیس تربیت بدنی وقت فرمانداری کل زنجان بود که بعد از گرفتن دیپلم در کنکور دانشسرای عالی پذیرفته می شود.
او می گوید: پذیرفته شدن من مصادف شد با تاسیس تربیت معلم دختران در زنجان که با پیگیری های پدرم مجوزش گرفته شد و با نظر او به علت شرایط موجود در دانشگاههای آن زمان و تعصبات و نبودن امکانات، در زنجان ادامه تحصیل دادم.
شغل معلم ورزشی
سال 45 موسوی بعد از طی دوره 2 ماهه ورزشی در اکثر رشته ها که در تهران و رامسر برگزار شد، شرکت کرد و به عنوان معلم ورزش در مدارس مشغول به کار شد.
اولین معلم ورزش زنجان می افزاید: به علت داشتن خانواده ای ورزشی و تشویق های آنها و علاقه خود در اکثر رشته های ورزشی را در مدارس فعال کرده و به عنوان اولین مربی از سال 47 در مسابقات قهرمانی آموزشگاه ها در شهرستان های کرمان، تبریز، ارومیه و اراک شرکت کردم.
در آن زمان مسابقات به صورت منطقه ای برگزار می شد و زنجان هم به علت داشتن قهرمانانی همچون خانمها آرامش، نباتی، اسلامی در منطقه و کشور عناوین ارزنده قهرمانی را تصاحب می کرد.
موسوی تا سال67 به عنوان مسئول کمیته ورزشی خواهران در آموزش و پرورش مسئولیت داشت و همزمان در دبیرستان های ولی عصر(عج)، حکمت و فرزانگان به عنوان معلم ورزش مشغول به کار شد.
سکاندار ورزش بانوان استان
پیشکسوت ورزش استان از سال70 با انتخاب معاون ورزش سازمان تربیت بدنی کشور و مدیر کل اداره تربیت بدنی وقت به عنوان مسئول ورزشی بانوان اداره کل به صورت مجزا و زیر نظر هیات های ورزشی خواهران مشغول به کار شد.
او از راه اندازی رشته های جدید از جمله شنا، ورزش های رزمی، کوهنوردی و سنگنوردی، نجات غریق، قایقرانی، فوتسال و هندبال و سایر رشته ها در آن سال ها خبر می دهد و ادامه می دهد: با وجود نبود امکانات کافی تنها در سالن ورزشی حجاب این رشته های ورزشی آموزش داده و برای عموم معرفی شد. در تمامی این سال ها کلاس های مختلف مربیگری و داوری در زنجان برگزار می شد و علاقمندان به سایر استان ها و تهران برای گذراندن دوره ها اعزام می شدند.
این معلم ورزش از سال 82 با ادغام هیات های ورزشی خوهران و آقایان به عنوان نایب رئیس انجام وظیفه می کرد، از آن روز تعداد رشته ها و علاقمندان روز به روز با استقبال مواجه شد و ورزشهای همگانی هم توسعه یافت.
موسوی تا سال 88 به عنوان مسئول ورزش خوهران استان انجام وظیفه کرد و می توان گفت تمامی مربیان و داوران به نوعی شاگردان او محسوب می شوند و امروزه توسعه ورزش خواهران و کسب مقام های قهرمانی در کشور و میادین جهانی توسط بانوان بخش از تلاش های او در گذشته بوده است.
خانواده ورزشی
دو دختر او نیز از ورزش غافل نبوده اند و دور تحصیلات دانشگاهی هم خط نکشیدند. موسوی درباره دخترانش می گوید: یک از آن ها در رشته پزشکی فارغ التحصیل شده و قهرمان جوانان کشور در بدمینتون بود و 6 سال در رقابت های ورزشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور مدال های رنگارنگ کسب کرد.
دختر دیگر این پیشکسوت ورزش، دبیر زبان است و بدمینتون و فوتسال رشته های ورزشی او بود و اکنون داور فوتسال، بدمینتون و آمادگی جسمانی است.
البته فراموش نشود که همسر او استاد «صمد ایپکچی»، قهرمان نامی ایران و آسیا در رشته دوومیدانی است که بعد از گذشت سال ها قهرمانی هنوز نام او در مادر رشته های ورزشی ورد زبان هاست.
پیشکسوت ورزش استان20 سال مسئول ورزش بانوان اداره تربیت بدنی وقت بود و از اینکه توانسته قدمی در رشد و توسعه ورزش این قشر از جامعه بردارد،خوشحال است.
وقتی از او درباره ماندگارترین اقدام دوران مدیریتش می پرسیم، می گوید: با ایجاد استخر زمینه ورود بانوان به ورزش مفرح شنا را فراهم کردم آن هم در شرایطی که خبری از مربی و ناجی نبود.رابطه او با آموزش و پرورش مطلوب بود و همین امر موجب شد تا کم کم معلمان ورزش که اغلب اهالی هیات بودند به سمت معلم و دبیر ورزش شدن روی بیاورند