دکتر سینا قرابیگلی – کارشناس امور داروئی
ووهان کروناویروس نوع جدیدی از RNAویروس های تک رشتهای با پلاریته مثبت است که اواخر سال 2019 در شهر ووهان چین ظاهر شد. عفونت با این ویروس می تواند باعث تب، سرفه و مشکلات تنفسی شود. مشکلات تنفسی زمانی ظاهر می شود که عفونت، ریه ها را درگیر کرده باشد و منجر به پنومونی شود. محققین بر این باورند که این ویروس از یک حیوان آلوده به انسان منتقل شده است. بیشتر مبتلایان از کشور چین بوده اند ولی درپی مسافرت به کشورهای دیگر، این ویروس در کشورهای مختلف(دست کم 16 کشور) نیز گسترش یافته است. ویروس کرونا می تواند از طریق حیوانات آلوده و همچنین انسان هایی که مبتلا به این بیماری می باشند منتقل شود. به گفته محققین دوره نهفتگی این بیماری بین 2 تا 14 روز می باشد که این عامل منجر به گسترش سریعتر آن می شود.
علائم :
- تب بالای 38 درجه سانتی گراد
- سرفه
- مشکلات تنفسی
- احساس خستگی
- ضعف و درد عضلانی
برخی از افراد ممکن است، فاقد علامت باشند یا علائم در آن ها به صورت خفیف باشد، ولی در برخی بیماران کروناویروس می تواند مشکلات جدی نظیر پنومونی، کمبود دریافت اکسیژن، نارسایی کلیه و یا حتی مرگ ایجاد کند. درصورت ابتلا به تب و سرفه و یا مشکلات تنفسی به پزشک مراجعه نمائید. اگر پزشک به ویروس کرونا شک کند، درخواست آزمایش بر روی ترشحات خارج شده از دهان، بینی و ریه می کند. آزمایش خون نیز صورت می گیرد. به کمک این آزمایش ها می توان تشخیص داد که بیمار به ویروس کرونا مبتلا است یا خیر.
درمان بیماری کرونا:
متأسفانه تا به این لحظه دارو و یا واکسنی برای درمان این بیماری یافت نشده است. رفع علائم و درمان حمایتی درحال حاضر تنها روش کنترل و درمان بیماری می باشد که به کمک آن می توان از شدت بیماری کاست. درصورت ابتلا به بیماری از ماسک صورت برای جلوگیری از انتقال عفونت استفاده کرده و پزشک خود را در جریان بگذارید.
پیشگیری از ابتلا به کروناویروس:
- درصورتی که سفر به چین ضرورت نداشته باشد، از سفر اجتناب کنید.
- دست ها را به طور مداوم با آب و صابون و برای حداقل 20 ثانیه بشوئید. درصورتی که آب و صابون در دسترس نباشد می توان از ژل های ضدعفونی کننده استفاده کرد.
- از لمس چشم، بینی و دهان پیش از شستن دست ها اجتناب کنید.
- از لمس حیوانات و محصولات حیوانی بپرهیزید و در صورت تماس بلافاصله دست های خود را با آب و صابون بشوئید.
- از مصرف گوشت خام بپرهیزید.
- از مصرف مواد غذایی قبل از شست و شو و پخت کامل خودداری کنید.
- اجتناب از تماس با افراد دارای تب و سرفه.
- به هنگام سرفه، دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و دستمال آلوده را بلافاصله دور بیندازید.
- سطوح و لوازمی که احتمال آلودگی آن ها بالا است، ضدعفونی کنید(به خصوص لوازمی که بیشتر استفاده می شوند). این مورد شامل پیشخوان، میزها، دستگیره در، کامپیوتر ، تلفن و سطوح دستشوئی و حمام می باشد.
- درصورتی که با شخصی که مبتلا به کروناویروس است زندگی می کنید، نکات زیر را رعایت فرمائید:
- در اتاق جداگانه بمانید و درصورت امکان از دستشوئی مجزا استفاده کنید.
- فرد آلوده از ماسک صورت استفاده کند. درصورتی که استفاده از ماسک برای شخص آلوده سخت باشد سایر افراد خانواده از ماسک استفاده کنند.
- درصورت تماس با خون و ترشحات فرد آلوده از دستکش، ماسک صورت و روپوش استفاده کنید. درصورت برخورد ترشحات به پوست، بلافاصله دست خود را با آب و صابون بشویید.
- علاوه بر اقدامات فوق به علت نیاز به بستری شدن برای بسیاری از افراد آلوده، برای پیشگیری از شیوع ویروس از حضور در مکان های عمومی و پرتردد درصورت عدم ضرورت خودداری کنید.