نگاهی به دبیرستان ماندگار زنجان؛برگی از دفتر تعلیم و تربیت

دبیرستان شریعتی برای ما زنجانی ها چیز دیگری است. جدای از بعد تاریخی آن در شهر، یک مجموعه علمی برای تربیت بزرگان علم و ادب در گذر زمان بوده است.

به گزارش شهاب زنجان، چهره هایی که این روزها برای خودشان در ابعاد مختلف جامعه حرف برای گفتن دارند. از سوی دیگر معماری و بنای آن چشم هر بازدید کننده ای را مجذوب می کند. بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی جدید بهانه ای شد تا نیم نگاهی به معماری این دبیرستان ماندگار کشور بیندازیم:

بنای فرهنگی تاریخی مدرسه شریعتی‌، در ضلع شمال شرقی بافت قدیمی و در مرکز شهر زنجان حد فاصل چهارراه سعدی و دروازه رشت واقع شده است‌.

این بنا دارای نقشه ای به شکل مربع مستطیل و در جهت شرقی وغربی بوده که ورودی اصلی آن به طرف جنوب است، این مدرسه در محله قدیمی یوخاری باشی(محله بالا) قرار گرفته و بعد از دبستان توفیق و دبیرستان ملی سعادت که در تاریخ۱۳۰۴ هجری شمسی ساخته شده اند‌،سومین و بزرگترین مدرسه در مقطع متوسطه است که در دوران پهلوی ساخته شده و پایان ساخت آن به سال ۱۳۱۳ هجری شمسی باز می گردد.

سبک و ساخت بنا الهام گرفته از سیاق سنتی یک ایوانی باپلانی به شکل مستطیل بوده و مساحت۳۰ هزار و ۸۲۰ متر مربع دارد. زیر بنای آن سه هزارمتر مربع بوده که دارای۱۸ کلاس درس چهار اتاق اداری و همچنین دو واحد آزمایشگاه،کارگاه،کتابخانه و سالن اجتماعات و انبار است که همگی گویای عظمت واهمیت بنا در قالب فرهنگی و آموزشی آن است.

بنای مدرسه شریعتی در نمای خارجی دارای پوشش آجرکاری ساده است که فضاهای ورودی و پنجره ها را با قوسی جناغی در میان گرفته که تزئینات آن در تنها ایوان مدرسه به نقطه اوج خود می رسد‌.

وجود محرابی هایی به صورت متقارن بر بدنه داخلی ایوان با مقرنسکاری آجری و تزئینات پرکار در سطوح ایوان به صورت تکنیک کاشی معرق و تلفیق آجر و کاشی مزین به انواع موتیف های هندسی و نگاره های انتزاعی گیاهی سقف و نمای خارجی متاثر از مکتب هنری کاشیکاری دوران متاخر قاجار جلوه خاصی به ایوان و نمای ورودی بنا بخشیده است.

تزئینات در نمای داخلی بر روی پوشش و اندود گچی اعمال شده و شامل نگاره های گیاهی(گل و بوته) و خطوط نستعلیق با تکنیک تزئینی بر جسته،تو پر و مشبک همراه با قاب بندی هایی که بر بخش هایی از سطوح سقف و دیوار ها و فضای ورودی اجرا شده که حاوی اشعاری به زبان فارسی با مضامین عالی و بلند اخلاقی و ادبی است.

همچنین دو کتیبه کاشی کاری شده در دو سوی تالار اجتماعات در جبهه شمالی نمای داخلی مزین به نگاره های اسلیمی و ختایی که اشعاری را به خط نستعلیق در میان گرفته اند بر زیبایی صحن داخلی افزوده که با در نظر گرفتن شاخص های تزئینی همراه با جایگاه خاص فرهنگی آن در قرن معاصر‌،این اثر تاریخی را در خور توجه و واجد ارزش تاریخی و فرهنگی کرده است.

در سال های گذشته صحبت درباره تبدیل این دبیرستان به موزه علوم و فنون بوده که همه این صحبت ها راه به جایی نبرد و همچنان فضای این دبیرستان در اختیار آموزش و پرورش است.

شهاب زنجان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

«شهاب زنجان» از یک ظرفیت مهم گردشگری استان زنجان گزارش می دهد؛ سفر به نیت خیر

ی مه 10 , 2020
اسداله قربان‌زاده- مسافرت برای بازید از اماکن مذهبی و دیدن آئین‌ها و مناسبت‌های مختلف همچون تعزیه‌خوانی، دسته‌های عزاداری در سوگ ائمه که بتواند برگی از سنت‌های دیرین ایرانی- اسلامی را به منصه ظهور برساند، موجب شده تا همچنان صنعت گردشگری مذهبی در برخی شهرهای ایران مشتریان پرو پاقرصی داشته باشد. […]
فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس