شهاب زنجان – همایش صنعت و معدن با محوریت تجلیل از صنعتگران و معدنکاران نمونه در حالی برگزار شد که بیشتر با طعم انتقاد از سیاست های دولتی ها و دخالت های بی جا همراه بود. همچنین آشتی بین دولت و بخش خصوصی راهکاری برای برون رفت از پاره ای از مشکلات سد راه صنعتگران و معدنکاران عنوان شد و اینکه در شرایطی که امسال سال رونق تولید نامگذاری شده، باید تعامل و همکاری دو طرف چشمگیر باشد.
در ابتدای مراسم رئیس خانه صنعت و معدن استان در سخنانی دولتی ها را مقصر اصلی مشکلات پیش آمده برای صنعتگران و معدنکاران اعلام کرد و گفت: این در حالی است که آن ها در محافل خصوصی طوری حرف می زنند که انگار سخنگوی بخش خصوصی هستند و این نشان می دهد که به تمامی مصائب آن ها واقف هستند. سجاد نباتچیان شرایط سخت پسش آمده برای اهالی صنعت و معدن را در سال های اخیر یادآور شد و اینکه با این شرایط هنوز هم روی پای خود ایستاده اند و مصائب را تحمل می کنند.
او با تاکید بر اینکه دشمن زورش به اهالی تولید نرسیده است و در این راه تلاش ها بی نتیجه مانده است، اضافه کرد: مشکلات سد راه فرا استانی است و این در حالی است که روز به روز بر دامنه موانع افزوده می شود.
رئیس این تشکل غیردولتی، نبود پشتوانه برای اهالی صنعت و معدن را در روزگار سخت تولید یادآور شد و به این مهم تاکید کرد که با ادامه این رویه آن ها روز به روز ضعیف تر خواهند شد.
نباتچیان، دولتی بودن اقتصاد را از آفت های افت فعالیت های صنعتی در کشور اعلام کرد و اینکه تا زمانی که وابسته به آن ها باشیم، راه سخت و بروکراسی های اداری پیچیده خواهد بود.
او با تاکید بر اینکه پرکردن ظرفیت های خالی واحدهای تولیدی نیاز به سرمکایه گذاری ندارد، افزود: این مهم تنها با تزریق مابع مالی رنگ عملی می گیرد و باید در سال رونق تولید قدم های مثبتی برای افزایش نیروی انسانی و راندمان کاری برداشت.
این فعال صنعتی از امام جمعه زنجان درخواست کرد، در خطبه های نماز جمعه عموم مردم را به خرید تولید داخلی ترغیب کنند و اینکه در شرایط کنونی این مهم در رونق تولید اثرخواهد گذاشت.
به گفته رئیس خانه صنعت و معدن استان، دولت با بخش خصوصی سرجنگ دارد، چرا که با اخذ مالیات 25 درصد، حق تامین اجتماعی 23 درصد،بهره بانکی 18 درصدی انتظار رونق تولید بیهوده است.
ارتباط بی نتیجه
امسال این همایش در محل دانشگاه جامع علمی – کاربردی برگزار شد، در واقع گردانندگان این برنامه قصد داشتند، بطن دانشگاه را در این مساله دخیل کنند تا شاید روزنه امیدی برای تعامل بین صنعت و دانشگاه برقرار شود. امری که در سال های گذشته بی نتیجه باقی مانده بود.
در بخش دیگری از این مراسم حسن طغرانگار، رئیس دانشگاه جامع علمی- کاربردی استان در سخنانی از نبود ارتباط بین این دو مقوله سخن گفت. به گفته وی،وقتی از ارتباط دانشگاه و صنعت صحبت میکنیم، یعنی اینکه این دو با هم ارتباط ندارند.
طغرانگار با بیان اینکه در تشکیل دانشگاههای مدرن با دنیای جدید این بحث مطرح میشود که نظام استاد و شاگردی برای هنر پیشهور یک ضرورت است، افزود: برای توسعه این نگاه دانشگاههایی ایجاد شده است که یک استادکار بتواند به10 نفر درس بدهد و در واقع دانشگاههای مدرن برای گرداندن این چرخه ایجاد شده است.
این مقام دانشگاهی در تکمیل صحبت هایش یادآور شد: ریشه دانش، نزد استادکاران است و قرنها طول کشید تا یک دانش انباشته، در دانشگاه شکل بگیرد که هر کسی میخواهد به صنعتی بپردازد، بدون مراجعه به انواع این دانش شکل گرفته در سالیان طولانی ناکام خواهد ماند.
او به مفهوم بهره وری اشاره کرد و اینکه چقدر این مساله به فراموشی رفته و کسی در عرصه تولید و صنعت به آن توجه نکرده است:« اکنون از دانشگاهها به عنوان بهرهوری استفاده میشود و ما در این رفت و برگشت به صنعتگران و معدنکاران برای بهرهمندی از دانش صنعتگران نیاز به تعامل داریم تا آن بهرهوری ایجاد شود».
واردات بدون انتقال ارز
در بخش دیگری از این مراسم ، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، خواستار فراهم شدن واردات بدون انتقال ارز شد. ناصر فغفوری با اعلام اینکه صنعتگران، معدنکاران و اصناف کشور بیش از 40 درصد ناخالص ملی را تولید میکنند، گفت: صنعتگران نیز انتظار دارند که بتوانند40 درصد از سهم خود را داشته باشند، اما فعلا نتوانستهایم 40 درصد از تسهیلات بانکی را به آنها اختصاص دهیم. به گفته وی، با هدف رونق تولید نگاه ویژه به موضوع معدن از همه لحاظ به ویژه رعایت مسائل زیست محیطی و هم از لحاظ حمایت ارگانهای دولتی جزو اقدامات است.
او دانش بینان شدن صنایع در بخش های مختلف را مهم دانست و افزود: تلاش سازمان صمت استان بر این است که صنایع استان دانشبنیان شوند و علاوه بر آن توجه به روابط عمومی و همکاریهای بینالمللی و توسعه صادرات غیرنفتی در استان حائز اهمیت است.
تغییر دیدگاه
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان با بیان اینکه از138 استعلام تنها 12 معدن اکتشافی مجوز دریافت کرده که این آمار نشاندهنده جلوگیری از اکتشاف معادن استان است، تصریح کرد: دیدگاهی که معدنکاران را مخرب محیط زیست میداند، باید تغییر کند.
رضا کشاورز، پرداخت حقوق دولتی را از دیگر مشکلات معدنکاران دانست و افزود: پرداخت حق دولتی در استخراج مواد معدنی، باید بر اساس ظرفیت اسمی معدن باشد که این مهم با آنچه که اتفاق میافتد، همخوانی ندارد. معدنکار گاهی اصلا بر اساس ظرفیت واقعی استخراج نمیکند، ولی باید حقوق دولتی خود را بپردازد.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان ادامه داد: مشکل بعدی در خصوص عارضهیابی معادن کوچک مقیاس است که این مورد طبق نقشه راه معادن به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران واگذار شده؛ در حالی که ۵ معدن استان بزرگمقیاس و بقیه کوچکمقیاس هستند.
وی خاطرنشان کرد: استان زنجان۳۸۸ معدن دارد که ۱۳۵ معدن فعال بوده و ۳۳ نوع ماده معدنی از آنها استخراج میشود که نشان میدهد زنجان، یکی از استانهای معدنی کشور است.
خاک معدن انگوران بدون سهمیه عرضه می شود
در بخش دیگری از این مراسم استاندار خبری خوش برای اهالی صنعت روی داشت و آن این بود که عرضه خاک معدن انگوران بدون سهمیه و عرضه در بورس در شورای تامین مصوب شده است. فتحالله حقیقی با اعلام این خبر گفت: تیم مدیریتی استان پیگیر مشکلات مربوط به بخش صنعت و معدن بوده و تلاش بر ایجاد رونق تولید در استان دارد. به گفته وی، آرام کردن جامعه فقط حمایت و آرام نگه داشتن مردم عادی نیست، بلکه آرام کردن جامعه یعنی، اصناف، صنعتکاران و معدنکاران هم احساس آرامش کنند. مقام عالی استان با بیان اینکه عرضه خاک معدن انگوران بدون سهمیه و عرضه در بورس در شورای تامین مصوب شده است، ادامه داد: تلاش برای افتتاح6 واحد صنعتی بزرگ در حال انجام است که کار بزرگی بوده و مدیریت استان علاوه بر حل مشکلات استانی، تلاش کرده تا مسوولان کشوری نیز در استان حضور داشته باشند تا موضوعات را از نزدیک مشاهده کنند.