میراث داران طبیعت از راه می رسند

پریسا حیدری – نهالکاری همگانی با عنوان نهضت سبز عنوان طرحی است که تلاش دارد، با هدف ترویج فرهنگ حفظ، احیا و صیانت از درخت راه را برای ساختن آینده ای سبز امیدوار سازد. این طرح با شعار «نهال‌کاری همگانی برای ایرانی سرسبز» همزمان با سراسر کشور۱۴ آذر در زنجان نیز اجرا شد. در واقع در این طرح عوامل اجرایی به دنبال توجه بیشتر به مقوله محیط زیست و توسعه جنگل ها در نقاط مختلف کشور هستند. مشارکت مردمی در این قبیل برنامه ها حکایت از واقف شدن مردم به مساله حیات کره زمین است و انسان ها به عنوان میراث داران آن برای آینده سبز قدم برمی دارند.

روز درختکاری

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در گفتگو با «شهاب زنجان»، در معرفی بیشتر این طرح می گوید: در این طرح ملی که با هدف ترویج فرهنگ منابع طبیعی، توسعه جنگل‌ها و ترویج فرهنگ جنگلکاری برگزار شد، ۱۴ میلیون اصله نهال به نیت چهارده معصوم(ع) در کل کشور غرس شد.

خلیل آقاجانلو با اعلام اینکه چهل و سه هزار و ۵۰۰ اصله نهال در۲۹۰ هکتار از مناطق جنگلی این استان غرس می‌شود که بیشتر آن‌ها گونه اُرس، بنه و زالزالک است، می افزاید: عملیات اجرایی ۱۹۰ هکتار به اتمام می‌رسد و ۱۰۰ هکتار نیز در ادامه و پس از تخصیص اعتبار در اسرع وقت به اجرا درمی‌آید.

وی با تاکید بر ورود تشکل های مردم نهاد حوزه محیط زیست و طبیعت به این قبیل برنامه ها بیان می کند: این برنامه با مشارکت دستگاه‌های عضو نهضت سبز، همیاران طبیعت و سازمان‌های مردم‌نهاد اجرا می‌شود و بی شک ورود آن ها به برگزاری این قبیل برنامه ها به دلیل برخوردار بودن از طیف های گوناگون مردم ما را در ترویج و معرفی بیشتر مسائل مرتبط با حوزه طبیعت یاری خواهند کرد.

اعتبر طرح نهضت سبز

وی درباره اعتبارات طرح نهضت سبز در استان اعلام می کند: برای این طرح ده میلیارد ریال هزینه نی شود که از محل اعتبارات ملی، طرح صیانت و صندوق توسعه ملی تامین خواهد شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، نهال‌کاری، درختکاری و توسعه فضای سبز را از برنامه های اولویت دار این اداره کل در استان یادآور می شود و می گوید: بخشی از نهال‌کاری و توسعه فضای سبز در محدوده و با همکاری شهرداری، شرکت شهرک‌های صنعتی و سایر دستگاه‌ها انجام می‌شود. بخش دیگر نیز در سطوح جنگلی استان انجام می‌شود و با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی، چند سالی است که نهالکاری علاوه بر بهار در فصل پاییز هم انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه نهال‌های طرح ملی نهضت سبز به شکل گلدانی هستند، متذکر می شود: این نهال‌ها پس از غرس در فصل پاییز به خواب زمستانی رفته و در عرصه مستقر می‌شوند و تا شروع فصل بهار هم از برف زمستان و هم از بارش‌های بهاری بهره‌مند شده و به رشد خود ادامه دهند.

آقاجانلو با اعلام اینکه امسال۲۹۰ هکتار از اراضی استان برای طرح ملی نهضت سبز شناسایی شده است، بیان می کند: عملیات اجرایی این طرح به مساحت۱۹۰ هکتار خاتمه یافت و۱۰۰ هکتار نیز پس از تخصیص اعتبار در اسرع وقت به اجرا درمی‌آید.

این مقام استانی در پاسخ به سوالی درباره عرصه‌های جنگل طبیعی استان  اعلام می کند: عرصه های جنکلی استان ۷۰ هزار هکتار برآورد شده است که بیشتر جنگل‌ها در شهرستان‌های طارم، زنجان و بخشی هم در ماهنشان قرار دارد و در این راستا تامین آب برای این مناطق بسیار مهم است و در صورت چالش محدودیت منابع آبی با اجرای طرح جنگلکاری با مشکل مواجه می شویم.

به گفته وی، امسال یکی دیگر از برنامه‌های منابع طبیعی استان اجرای طرح جنگلکاری۱۰۰ هکتاری در مناطقی است که دچار آتش‌سوزی شده تا با این کار به احیای مناطق کمک کنیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به طرح‌های توسعه جنگل در نقاط مختلف استان از ابتدای سال بیان می کند: طرح‌های توسعه جنگل با نهال گونه اُرس و زالزالک به مساحت ۵۰ هکتار در منطقه بیدان چای زنجان و مساحت ۱۱۰ هکتار در منطقه جمال‌آباد شهرستان طارم از برنامه‌های طرح توسعه جنگل امسال منابع طبیعی استان است. البته طرح غنی‌سازی جنگل با نهال گونه اُرس به مساحت ۳۰ هکتار در منطقه جمال‌آباد شهرستان طارم نیز برنامه دیگر این اداره کل در سال جاری است.

آتش سوزی، رویداد تلخ تابستان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، آتش سوزی های روی داده در تابستان و بهار امسال را جزوء تلخترین اخبار مرتبط با حوزه منابع طبیعی و محیط زیست اعلام می کند و می افزاید: در بیشتر موارد عامل انسانی در آتش سوزی ها به چشم می آید که این چالش جدی محیط زیست بیشتر در شهرستان های طارم و زنجان بوده است. آقاجانلو توصیه هایی هم به عموم مردم دارد: مردم در صورت مشاهده شخم و تخریب مراتع، آتش‌سوزی، قاچاق محصولات جنگلی و مرتعی، بوته‌کَنی از مراتع و شیوع آفات و بیماری و سایر تخلفات می‌توانند به شماره تلفن ۱۵۰۴ (مرکز امداد جنگل و مرتع) اطلاع دهند.

سرانه پایین جنگل استان

وی در پاسخ به سوالی درباره سرانه جنگل استان و مقایسه آن با آمار کشوری اعلام می کند: سرانه جنگل در استان زنجان با احتساب جنگلکاری در دست کاشت استان نزدیک به ۱۲ صدم هکتاراست، این درحالی است که در کشور این میزان دو درصد هکتار و در جهان ۶ درصد هکتار است.

آقاجانلو با بیان اینکه گسترش صنعت و افزایش جمعیت در کنار توسعه شهرنشینی موجب شده است تا به سرمایه بزرگ جنگل بها داده نشود،تاکید می کند: در صورت اهتمام به این مقوله از سوی مردم و مسئولان امر شاهد بروز مشکلات ناشی از فرسایش خاک و تولیدات زراعی و فقرغذایی و بلایای طبیعی نخواهیم شد.

 به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، بی‌تفاوتی نسبت به جنگلکاری در دراز مدت موجب بروز سیلاب‌های ویرانگرمی‌شود که باید به این مهم توجه شود.

وی با بیان اینکه جنگلکاری در استان زنجان قدمت طولانی داشته و ریشه در آیین‌های مذهبی، باورها و اعتقادات دینی دارد، می افزاید: وجود درختان کهنسال و قدیمی در مکان‌های دینی و مذهبی حکایت از انبوهی و سرسبزی جنگل‌های استان در گذشته داشته که مقایسه آن با نواحی مجاور بیانگر عمق تخریب و فاجعه است.

شهاب زنجان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

آنفولانزا، میهمان ناخوانده پاییزی

ج دسامبر 6 , 2019
مترجم: دکتر سینا قرابیگلی- کارشناس امور داروئی آنفولانزا عفونت ویروسی بسیار مسری که می تواند در هر سنی رخ دهد. این بیماری بیشتر در فصل زمستان شیوع می یابد، چرا که مردم در این روزها زمان بیشتری را در ‏تماس نزدیک با یکدیگر هستند. آنفولانزا به راحتی از طریق سرفه، […]
فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس