گرانی ها این بار در بازار حبوبات/ واردات نقش مهمی در تعادل بازار دارد

در روزهایی که بازار محصولات و کالاها متاثر از فضای کرونایی دائم در حال تغییر است، در این بین جلوگیری از واردات و کمبود تولید، علت اصلی افزایش بی‌رویه نرخ حبوبات در ماه رمضان بوده و این وضعیت با شیوع ویروس کرونا بی‌ارتباط است.

Composition with variety of vegetarian food ingredients.

ایرنا زنجان در این باره نوشت: حبوبات از کالاهای اساسی و ضروری هر خانوار ایرانی محسوب می شود و کمتر خانواده‌ای است که در هفته یکی از این نوع محصولات را در سبد غذایی و سفره خود نداشته باشد چرا که به طور معمول در پخت بیشتر غذاها حداقل یکی از انواع این محصولات کاربرد دارد.

اواخر بهمن و اوایل اسفند سال گذشته قیمت هر کیلوگرم عدس از ۱۱۰ تا ۱۳۰ هزار ریال به ۱۸۰ هزار ریال افزایش یافت که بنکداران علت این افزایش را عدم ارائه محصول از سوی تولید کنندگان بیان  کردند.

تعدادی از مغازه داران نیز بیشتر از ۲ کیلوگرم حبوبات به مصرف کننده عرضه نمی‌کردند تا اینکه با بازگشایی بازار پس از تعطیلی موقت آن برای مقابله با شیوع کرونا، افزایش نرخ حبوبات بیش از گذشته نمایان شد و این، مصرف کنندگان را که پیشتر نوسان و گرانی نرخ انواع فراورده‌های خام دامی و میوه‌ها را تجربه کرده بودند، نگران کرد.

یکی از شهروندان زنجانی گفت: تنها چیزی که رنگ‌گرانی و کمبود به خود ندیده بود حبوبات بود که این هم از قافله گرانی و کمبود عقب نماند.
ابراهیم خانمحمدی یادآوری کرد: باید مسوولان و جهاد کشاورزی برای بازار برنامه جدی داشته باشد و به گونه ای عمل شود که این گرانی سال های بعد نیز ادامه دار نشود.
وی با بیان اینکه همان طوری که شرکت پشتیبانی برای روزهای مبادا مرغ از مرغدار خریداری و ذخیره سازی می کند برای حبوبات نیز چنین برنامه ای باید داشت.
یکی دیگر از مشتریان ناراضی از قیمت حبوبات ادامه داد: هر کالای اساسی که گران می شود تا حدی آن را از سفره خود کسر می کنیم که در حال حاضر این حذف به حبوبات رسید.
وی افزود: مگر می شود دولت برای چنین روزهایی کالایی برای عرضه و تعادل بخشی بازار نداشته باشد.
این شهروند زنجانی تاکید کرد: دیگر نمی دانیم فردا چه کالایی گران و یا یافت نخواهد شد تا از هم اکنون چند کیلویی را اندازه مصرف ۲ هفته ای خریداری کنیم.
وی با بیان اینکه برای خانواده هایی که درآمد دارند، کمبود کالا یا افزایش قیمت تاثیری به حالشان ندارند چرا که با پرداخت مبلغ بیشتری می توانند همان کالا را تهیه کنند اما در این شرایط گذران زندگی برای خانواده های کم برخوردار بسیار دشوار می شود. 

جلوگیری از واردات
رییس اتاق اصناف استان زنجان گفت: افزایش بی رویه قیمت حبوبات از طرف اصناف نیست و قیمت بنکداری افزایش یافته است.
سید محمود موسوی اظهارداشت: بر اساس بررسی هایی که در بازار زنجان انجام دادیم، قیمت نخود، عدس و لپه بی رویه بالا رفته است.
به گفته وی، جلوگیری از واردات حبوبات در افزایش نرخ این محصولات تاثیر گذار شده است. 

در این بین رییس اتحادیه خواربار فروشان شهرستان زنجان گفت: از ابتدای امسال نسبت به سه ماهه آخر سال گذشته لپه ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار ریالی به نرخ ۲۴۰ هزار ریال افزایش رسیده است.
علی محمدی، با بیان اینکه لپه با سایش نخود سیاه درست می شود، اظهار داشت: این محصول مقداری کم است چرا که منابع تولید آن آذرشهر آذربایجان شرقی بوده و بخشی نیز از محل واردات تامین می شود.
به گفته وی، لپه درجه یک ۲۱۵ تا ۲۳۵ هزار ریال در مرکز تولید است که وقتی از آذرشهر به نجان وارد شود با افزایش سه تا پنج درصدی هزینه حمل و سود به قیمت هر کیلوگرم ۲۵۰ تا ۲۶۰ ریال می رسد.
 رییس اتحادیه خواربار فروشان شهرستان زنجان با تاکید بر اینکه دولت باید برای واردات این محصول برنامه ای داشته باشد، افزود: در خصوص اینکه برنامه‌ریزی انجام شده یا نه اطلاعی نداریم.
محمدی با بیان اینکه نرخ عدس افزایش ۳۰ درصدی و نخود ۲۰ درصدی یافته است، ادامه داد: علاوه بر این حبوبات قیمت لوبیاهای چیتی و قرمز نیز بالا رفته است.
به گفته وی، اوایل اسفند قیمت  لوبیا چیتی ۱۳۲ تا ۱۳۵ هزار ریال بود که اکنون به ۲۲۰ تا ۲۳۰ هزار ریال رسید.
 رییس اتحادیه خواربار فروشان شهرستان زنجان گفت: کشاورزان حبوباتی در دست ندارند چرا که شهریور و مهر سال گذشته برداشت و وارد بازار کرده اند.
محمدی یادآوری کرد: نخود و بهترین نوع عدس در منطقه قره پشتلو زنجان تولید و تیرماه برداشت و به بازارهای اصفهان، زنجان و تهران حمل می شود.
وی با بیان اینکه کشاورز از این محصولات در دست ندارد، اظهار داشت: عدس در هر مغازه ای نیز به طور محدود وجود دارد.
 رییس اتحادیه خواربار فروشان شهرستان زنجان گفت: با توجه به اینکه تولید حبوبات محدود است واردات نیز نقش مهمی در تعادل بازار و کاهش نرخ آن دارد.
محمدی کم بودن تولید حبوبات و عدم تخصیص ارز به واردات آن را از مهمترین دلایل افزایش این محصولات برشمرد.
وی افزود: لوبیای اتیوپیایی که وارد ایران می شد امسال خیلی کم شده بود.
به گفته رییس اتحادیه خواربار فروشان شهرستان زنجان، طی سالهای گذشته بنکداران کشور از فراوانی انواع حبوبات خبر می دادند که برای عرضه وارد بازار زنجان شود.
محمدی ادامه داد: طی سالهای گذشته مباشری برای وارد کردن حبوبات به بازار این شهرستان پیدا نمی کردیم چرا که این محصولات به وفور وجود داشت و تفاوت قیمت آن در بازار با محصول در دست تاجران نیز جزیی بود.
وی تاکید کرد: همراه با هیات مدیره اتحادیه و نایب رئیس اتحادیه از بررسی های که از انبارهای زنجان یا بنکداران شد هر کدام ۱۰ تا ۲۰ کیسه حبوبات دارند.
رییس اتحادیه خواربار فروشان شهرستان زنجان گفت: در گذشته که حدود ۵۰ تن حبوبات در انبار موجود بود، در حال حاضر این میزان موجودی وجود ندارد.
محمدی اظهارداشت: چنانچه تا ابتدای فصل برداشت دولت نقش و سیاستی در تعادل بازار نداشته باشد محصولی نداریم.
وی با تاکید براینکه هیچ محصولی احتکار نشده است و در انبارهای بنکداران زنجانی نداریم، افزود: باید هر بنکداری از هرکدام از حبوبات یک تن در انبار داشته باشد.
وی ابراز امیدواری کرد، با وجود بارش چشمگیر باران امسال به لحاظ فراوانی حبوبات وضع خوبی داشته باشیم.
محمدی با بیان اینکه مردم حبوبات را در زمان حاضر به اندازه مصرف خود خریداری و از انبار کردن این کالا خودداری کنند، افزود: تا چند ماه آینده محصول جدید کشاورزان وارد بازار می شود.

شهاب زنجان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

چند نکته کارشناسی درباره بهشت زهرا زنجان و مسیرهای منتهی به آن

ش مه 2 , 2020
*فرزاد عباسی – نقل است که هنگام وزارت دکتر کلانتری بر جهاد کشاورزی در جلسه ا ی گفته بود که اگر مشکل برنامه ریزی کاشت،برداشت و توزیع سیب زمینی و پیاز مملکت حل شود، برنامه ریزی مملکت هم می تواند حل شده و مشکلات ریشه کن شود.  و می گویند […]
فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس