شهاب زنجان – با افزایش یکباره قیمت بنزین بازار در تب و تاب افزایش قیمت ها قرار گرفته است. نگرانی ها از افزایش قیمت به بهانه افزایش قیمت سوخت موجب شده تا دغدغه های مردمی دوچندان شود. این در حالی است که کنترل و نظارت بر بازار با نزدیک شدن به شب یلدا قوت گرفته است، اما به نظر می رسد برای ثبات در بازار تدبیر جدی مسئولان امری است که تنها با همفکری و نگاه به آینده بازار مهم به نظر می رسد.

شاید هنوز افزایش قیمت بنزین در برخی کالاها به دلیل نظارت و فشار دولت تغییر چندانی نداشته، اما نبود ارائه کالا و انبار کردن کالاهای اساسی نشان میدهد که شیب تغییر قیمت باز هم دچار نوسان شده و رو به بالا خواهد بود. در این بین مسئولان تلاش می کنند تا از افزایش قیمت کالاها جلوگیری کنند، اما این اقدام بی نتیجه بوده است.
«شهاب زنجان» این بار برای پیگیری مساله ثبات قیمت ها در بازار به سراغ مردم و فروشندگان رفته است تا پیش بینی عمومی مردم را جویا شود.
با اجرای طرح اصلاح قیمت سوخت در کشور باز هم افزایش قیمت کالاهای اساسی که چند صباحی در مسیر نزولی بود، از خط خارج و به سوی افزایش سرعت گرفت.
قیمت کالاهای اساسی باز هم روند صعودی به خود گرفته است، شیبی که دولت در زمان اجرای طرح قول داده بود از آن جلوگیری کند، اما به نظر میرسد در این زمینه توفیق چندانی نداشته است.
فارس در این باره می نویسد؛ وارد راسته میوهفروشان اصغریه زنجان میشوم، اینجا کمی خلوت است، از چند کاسب در مورد قیمتها سوال میکنم، همه متفقالقول از افزایش قیمتها سخن میگویند.
آن ها میگویند، خودروهایی که در جابهجایی میوه دخالت دارند، وانت و نیسان هستند که اکثرا بنزینی هستند و قطعا 3 هزار تومان شدن قیمت بنزین بر کرایه آنها تاثیر خواهد گذاشت، هر چند برخی از سوخت یک هزار و 500 تومانی هم استفاده میکنند ولی همین سوخت هم 50 درصد افزایش داشته است.
عباس نصیری از فعالان میدان میوه و ترهبار زنجان با بیان اینکه بخشی از افزایش قیمت پیاز و سیب زمین بستگی به انبار شدن این محصولات دارد، تاکید کرد: نزدیکی شب یلدا و ذخیره میوه برای این روز هم از دلایل افزایش قیمت میوه است.
وی در مورد افزایش قیمت گوجه فرنگی گفت: بارندگی در جنوب کشور و خسارت وارده به مزارع دلیل افزایش قیمت گوجه است، البته قیمت در میدان بسته به کیفیت4 تا 8 هزار تومان و در مغازهها از 10 تا 15 هزار تومان است. نصیری نقش دلالان را در افزایش قیمت میوه تاثیرگذارتر از بنزین دانست و گفت: دلالان نقش مهم و تعیین کنندتری در بازار میوه دارند.
این کاسب زنجانی در مورد سایر میوهها مانند انار هم گفت: انار هم در میدان موجود است و بسته به کیفیت از 3 تا 5 هزار تومان و در مغازهها از 5 تا 8 هزار تومان است. وارد یکی از فروشگاههای بزرگ زنجان واقع در خیابان شهید پیر محمدی (سه راه امجدیه) میشوم، در مورد قیمت برنج میگوید: برنجی که تا دیروز 10 تومان قیمت میدادیم و از شهر میانه میآمد مقداری افزایش قیمت داشته است و آن هم به دلیل کرایه است.
وی در مورد اقلام دیگر میگوید مواد شوینده و مواد خوراکی فعلا به همان قیمت قبل است، ولی احتمالا شرکتها درصدی بر آن اضافه کنند.
بازار نظارت بی نتیجه
در شرایط کنونی که کشور تحت تاثیر تحریم ها قرار دارد، کنترل قیمتها یکی از مهمترین موضوعات کشور و دغدغه مردم و مسئولان است و دولت باید با تمرکز بر نظارت جامع بر بازار خدمات و کالاها مانع افزایش قیمت ها شده و تا برقراری ثبات و آرامش در بازار این نظارت ها را با شدت و جدیت انجام دهد. اما اینکه این نظارت ها تا چه حد در کنترل و ثبات قیمت ها تاثیر خواهد گذاشت، سوالی است که باید سازمان صمت به آن پاسخ دهد.
بازرسی های روزانه
تیم های بازرسان این اتاق در استان فعال شده اند و روزانه بیش از۱۰۰ واحد صنفی در بخش های مختلف را مورد بازرسی قرار می دهند. سید محمود موسوی، رییس اتاق اصناف استان در این باره اعلام کرد: 11 تیم بازرسی در شهرستان های زنجان، ابهر، خدابنده، ایجرود، سلطانیه، ماهنشان، خرمدره و طارم بر قیمت کالاها نظارت دارند.
وی تاکید کرد: عمده ترین تخلف اصناف در استان زنجان درج نکردن قیمت، صادر نکردن فاکتور و گرانفروشی است. رییس اتاق اصناف استان زنجان گفت: مصرف کنندگان در صورت مشاهده هر نوع گران فروشی در واحدهای عرضه مواد غذایی، فرآورده های خام دامی، کیف و کفش، پوشاک و سایر واحدها مورد را با ۳۳۳۳۴۰۴۰ این اتاق شماره ۱۲۴ رسیدگی به شکایات صنعت، معدن و تجارت برای بررسی موضوع گزارش دهند.
رسیدگی به شکایات
با راه اندازی یک دفتر در مرکز شهر واقع در سبزه میدان و فراهم شدن امکانات لازم در آن شکایات مردم در خصوص گرانفروشی در کمترین زمان ممکن رسیدگی میشود. ناصر فغفوری، رییس سازمان صنعت معدن و تجارت استان در این باره گفت: این مرکز در پرترافیکترین محل شهر ایجاد شده و هماهنگی های لازم با تعزیرات حکومتی نیز انجام تا از همان محل به طور مستقیم با کسانی که از وضعیت موجود کشور سوء استفاده می کنند، برخورد جدی شود. وی با تاکید براینکه مردم هرگونه افزایش قیمت به هر دلیل در ارزاق عمومی و کالاهای اساسی را اطلاع دهند، تصریح کرد: مرکز پاسخگویی به شکایات این سازمان با شماره تلفن۱۲۴ به صورت ۲۴ ساعته آماده پاسخگویی است که ۱۲ ساعت نیروهای سازمان جوابگوی مستقیم هستند.
به گفته وی، برخی از کالاهایی که افزایش قیمت آنها در روال بود فعلا متوقف شده که نمونه آن نان است، البته مصوبه افزایش قیمت نان لغو نشده، اما به این زودی افزایش قیمت انجام نخواهد شد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به اینکه کالاها و خدماتی که مربوط به دولت است، ممنوعیت افزایش قیمت دارند، گفت: همچنین واحدهای صنعتی نیز به علت استفاده از گازوئیل به عنوان سوخت مجاز به افزایش قیمت نیستند، چون بنزین سهم کمی در فعالیتهای معدنی و کارخانهای دارد.
وی افزود: طبق آخرین مصوبه ستاد تنظیم بازار به استانها ابلاغ شده که افزایش هرگونه خدمات مرتبط با دولت ممنوع است، اما باید کار کارشناسی انجام شود که چقدر تاثیر گذاشته است، چون در هر صورت یک هزار تومان بنزین یک هزار و 500 تومان شده است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، درباره افزایش نرخ انواع میوه نیز گفت: گرانی میوه ربطی به بنزین ندارد و هر سال شاهد این افزایش قیمتها هستیم.
فغفوری گفت: از طرفی با توجه به ماندگاری کم میوه و عدم استقبال شهروندان از خرید میوه، میوهفروشان نیز حجم فروش خود را در این بخش کاهش دادهاند که همین موضوع نیز موجبات افزایش قیمت را فراهم کرده است.
وی درباره افزایش قیمت کرایه ها نیز ادامه داد: یکی از موضوعاتی که موجب گله اصناف شده و موجب نگرانی است، افزایش کرایه حمل است که توسط رانندگان خاور اعمال میشود، یعنی اگر پیش از این کرایه حمل یک میلیون و 200 هزار تومان بود به 2 میلیون تومان رسیده است، در حالی که سوخت آنها گازوئیل است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اشاره به اینکه قیمت حمل و نقل عمومی یعنی پژوهای زرد افزایش نیافته است، افزود: امروز تنها نگرانی در استان مربوط به حمل و نقل مرتبط با خردهفروشیهاست که زمینه افزایش قیمت را فراهم ساخته است، در صورتی که سوخت80 درصد خودروی نیسان دیزلی است.
وی به بازرسیهای سازمان صمت استان برای برخورد با تخلفات اشاره کرد و گفت: هر روز 250 بازدید و چهار گشت مشترک از اصناف انجام میشود و تخلفاتی نیز مشاهده شده به طوری که فقط در روز چهارم آذرماه 40 پرونده تخلفاتی تشکیل شد.
فعالیت14 اکیپ نظارتی
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان نیز گفت: به منظور جلوگیری از تخلفات احتمالی 14 اکیپ در این حوزه تشکیل و در این رابطه 128 مورد بازرسی انجام شده است. مرتضی ممیزی با اشاره به اینکه در راستای اجرای این طرح 108 پرونده وارد تعزیرات حکومتی شده و 22 پرونده مختومه شد، گفت: 20 واحد بدون تخلف نیز شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه بیشترین پروندههای تشکیل شده در زمینه عدم درج قیمت و عدم صدور فاکتور بوده است، اضافه کرد: تخلفاتی در حوزه گرانفروشی مشاهده نشده است.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان با بیان اینکه در شهرستانها نیز بحث نظارت بر بازار در حال انجام است، گفت: در ابهر و خدابنده یک اکیپ فعالیت دارد. ممیزی با اشاره به اینکه بازرسی از بازار در دو نوبت صبح و عصر انجام میشود، افزود: در زنجان روسای شعبه و در خدابنده و ابهر روسای ادارات تعزیرات حکومتی کار نظارت بر بازار را انجام میدهند.