اسد قربان زاده – سال های طولانی است که چالش نبود فضای مناسب برای تردد معلولان به یک دغدغه برای آن ها تبدیل شده است. آن هایی که حتی با ویلچر هم توان تردد در شهر ندارند و برای هر نوع حرکتی نیازمند یک همراه هستند. در این مدت که مناسب سازی شهری در زنجان مطرح می شود، بارها شاهد اتفاقات ناگواری بوده ایم که دیدن آن دل هر شهروندی را به دردت می آورد.
به گزارش شهاب زنجان، با وجود اقدامات انجام شده برای جامعه هدف بهزیستی استان، معلولان از مناسب سازی انجام گرفته از سوی ارگانها و دستگاههای اجرایی رضایت کامل ندارند و بر این باورند که باید اقدامات بیشتری انجام شود. اقداماتی که انجام آن یک وظیفه برای حق و حقوق معلولان به عنوان شهروندان این شهر است. این در حالی است که اکنون مدیریت شهری زنجان کاملا متزلزل شده و با کش و قوس های پیش آمده باید به آینده ای امید بست که در قالب کمیته ای تمامی مباحث فنی مناسب سازی شهری رنگ و بوی عملیاتی به خود بگیرد.
چندی قبل استاندار زنجان در این باره گفت: موضوع مناسبسازی فضای شهری برای معلولان و سالمندان جزو اولویتهای استان در حوزه شهری بوده و به جد دنبال میشود.
فتحالله حقیقی با بیان اینکه موضوع مناسبسازی فضای شهری برای معلولان و سالمندان جزو اولویتهای استان در حوزه شهری بوده و به جد دنبال میشود، افزود: مدیران باید در برهه کنونی موضوع مناسبسازی فضای شهری را برای معلولان و سالمندان بیش از گذشته جدی بگیرند. وی تصریح کرد: خیران در زمینه توسعه فضاهای ویژه معلولان در استان زنجان مشارکت خوبی داشتهاند و اکنون تعامل خوبی بین خیران و بهزیستی وجود دارد.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه خیران فارغ از اقداماتی که تا به امروز در این زمینه انجام دادهاند، باید در حوزههای اجتماعی نیز بیشتر ورود پیدا کنند، ادامه داد: در همین راستا برنامهریزیهایی صورت گرفته است تا چند کار به صورت مشترک در حوزههای اجتماعی صورت گیرد و معتقدیم، اگر این اقدامات جدی گرفتهشده و با پشتکار انجام شود، زنجان میتواند در برخی خدمات بهعنوان پایلوت در کشور مطرح شود.
حقیقی از موضوع مهم مناسبسازی فضای شهری بهعنوان یکی از دغدغههای اصلی برای قشر معلول و سالمند در برهه کنونی یاد کرد و گفت: برای اینکه بتوان در این زمینه کارهای اساسی و ماندگاری انجام داد، حتما باید مدیران این امر اعتقاد راسخ بهکاری که انجام میدهند، داشته باشند.
تصمیم های مختلف برای مناسب سازی شهری
اما مدیر کل بهزیستی استان در این باره گفت: در بحث مناسب سازی تصمیمات مختلفی اتخاذ و اجرا می شود و این در حالی است برخی ارگان ها و یا دستگاه های متولی امر نسبت به این موضوع جدیت لازم را ندارد.
محمد محمدی قیداری، با بیان اینکه۱۰۴ هزار نفر از جمعیت این استان بالای۶۰ سال دارند، اضافه کرد: در این استان بین۳۰ تا ۴۰ هزار معلول با انواع معلولیت ها زندگی می کنند و با در نظر گرفتن محدودیت های برخی افراد عادی، زنان باردار و سالمندان نیز این تعداد جمعیت بیشتری را شامل می شود که این مهم برنامه ریزی و لزوم مناسب سازی را ضروری کرده است.
مدیر کل بهزیستی استان با اشاره به بازنگری قانون حمایت از حقوق معلولان ادامه داد:این قانون طی اسفند سال ۹۶، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در اردیبهشت سال 97 نیز توسط رییس جمهوری برای ابلاغ به سازمان ها و نهادها ابلاغ شد که یکی از موارد مهم آن تصویب آیین نامه اجرای ماده ۲ توسط هیات دولت بود.
به گفته وی، این آئین نامه دستگاه ها را به ارائه برنامه عملیاتی جهت اجرایی کردن ماده ۲ قانون در ادارات ستادی و شهرستانی در محدوده زمانی سه سال آینده موظف کرده است.
محمدی، ارائه راهکار برای تعیین تکلیف دستگاه های که طی بازه زمانی3 ساله ضعیف ارزیابی شده اند و پیشرفت چشمگیری در اجرای ضوابط نداشته اند را متذکر شد و اظهار کرد: باتوجه به بازه زمانی سه ساله مندرج در ماده ۶ آیین نامه اجرایی و درصورت عدم اجرای ضوابط توسط دستگاههای اجرایی، با متخلفین برخورد قاطع و قانونی انجام می گیرد. این مقام استانی، اضافه کرد: درخواست مکرر جامعه معلولان و صراحت قانون، شهرداری ها را به مناسب سازی معابر، پارک ها، میادین و فضاهای عمومی و ناوگان حمل و نقل عمومی در مدت سه سال ملزم کرده است.
ملزم به اجرای قانون
البته در این رابطه معاون توانبخشی بهزیستی استان گفت: در ماده ۶ این آیین نامه تمامی دستگاه های مشمول موظفند از زمان لازم اجرا شدن آن، ساختمان ها و اماکن موضوع قانون برای دسترس پذیری افراد دارای معلولیت به خدمات، مطابق با ضوابط شورای عالی شهرسازی و معماری ایران برای افراد دارای معلولیت مناسب سازی کنند، به گونه ای که مناسب سازی ساختمان ها و اماکن یاد شده مدت سه سال از تاریخ لازم اجرا شدن این آیین نامه بطور کامل پایان پذیرد.
فرهاد میرزایی افزود: طبق ماده ۱۰ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق معلولان، شهرداری ها و دهیاری هایی سراسر کشور موظفند جهت مناسب سازی و دسترس پذیری محیط، اماکن و وسایل حمل و نقل عمومی و مبلمان شهری اقداماتی از قبیل همسطح سازی، مناسب سازی و نصب خط هدایت نابینایان در پیاده روها و تامین محل ویژه توقف(پارک) خودروی افراد دارای معلولیت را در محل توقف حاشیه خیابان ها و توفقگاه های عمومی انجام دهند.
وی اضافه کرد: نصب چراغ های راهنمای مجهز به علایم صوتی ویژه افراد نابینا و کم بینا در تقاطع ها، انجام اقدامات و تمهیدات لازم برای فرهنگ سازی در جامعه پیرامون رعایت ضوابط مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران برای افراد دارای معلولیت از جمله آن است.
به گفته این مسئول، فعال سازی سامانه اطلاع رسانی و دریافت شکایات مردمی در خصوص مشکلات مناسب سازی و دسترس پذیری معابر و محیط های شهری و اقدام در جهت رفع موانع موجود و مشروط کردن صدور پروانه احداث و بازسازی و پایان کار برای تمامی ساختمان ها و اماکن عمومی از جمله ضوابط مصوب شورای عالی شهر سازی و معماری ایران برای افراد دارای معلولیت در مورد دسترس پذیری افرادا دارای معلولیت توسط مجری است.