موج اقدامات حمایتی و ممنوعیت صادرات کالاهای کشاورزی که در بحبوحه شیوع پاندمی ویروس کرونا روی داد، در حال فروکش کردن است.
به گزارش شهاب زنجان به نقل از «ایسنا»، موسسه تحقیقات سیاست غذای بینالملل (IFPRI) اعلام کرد که از حداقل ۱۷ کشوری که درصدد محدودیت صادرات غذایی برای تضمین تامین نیاز داخلی برآمدند، حدود نیمی از آنها همه محدودیتها یا بخشی از آنها را حذف کردند.
این کشورها شامل صادرکنندگان بزرگ غله نظیر ویتنام و رومانی هستند اما روسیه هنوز محدودیتهایش را حفظ کرده است. نگرانیهای فوری درباره کمبود غذا در بسیاری از نقاط جهان کاهش پیدا کرده زیرا با وجود قرنطینه، فعالیت زنجیره تامین ادامه دارد. در این حال، حتی محدودیتهای کوتاهمدت باعث نابودی محصولات کشاورزی و سرگردانی محمولهها شدهاند. نهادهایی مانند سازمان ملل متحد نسبت به این اقدامات که به امنیت غذایی لطمه زده و قیمتها را بالا میبرد، واکنش نشان دادهاند.
عبدالرضا عباسیان، اقتصاددان ارشد سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در این باره گفت: واقعا هیچ مشکلی درخصوص ذخایر غذایی وجود ندارد. این اقدامات در بهترین حالت تنها به خود کشورها آسیب میزنند. به گفته جوزف گلوبر، محقق ارشد موسسه IFPRI، بسیاری از دولتها پس از ارزیابی ذخایر جهانی و اطمینان از وجود ذخایر کافی، تشویق شدند که این محدودیتها را تسهیل کنند. روسیه که محدودیتهای آتی را منتفی نکرده، یک استثنا مانده است و هر گونه کاهش برداشت بهدلیل هوای نامساعد به معنای ابقای محدودیتها خواهد بود. ما امیدواریم که پایان محدودیتهای صادرات را مشاهده کنیم. در حال حاضر شورای بینالمللی غلات برداشت فراوان محصولات گندم و برنج را پیشبینی کرده و بارندگیها در اتحادیه اروپا و منطقه دریای سیاه به کاهش نگرانیها نسبت به خشکسالی در اوج دوره رشد غله کمک کرده است. تداوم محدودیتها به اعتبار صادرکنندگان بهعنوان تامینکنندگان قابل اطمینان لطمه خواهد زد و روی کشاورزان تاثیر منفی خواهد گذاشت؛ زیرا قیمتهای داخلی با قیمتهای بازارهای بینالمللی متفاوت میشوند.